Moe = speldjes in de prot

Waar we voordien een meisje hadden die op haar duizendste gemak naast ons in de zetel kon zitten en rustig op haar poep kon blijven zitten zonder al te veel te bewegen, merken we nu dat het stilzitten heel wat moeilijker wordt voor Lenne. En dan vooral als ze moe is…

IMG_2091

Lenne zit in de periode waarin ze soms precies speldjes in haar prot heeft, die ervoor zorgen dat ze niet meer kan stilzitten.

Ik vind het super dat ze wat actiever wordt, maar dat betekent dat de rust waaraan wij gewend waren stilaan aan het verdwijnen is. In de zetel is het nu klefferen en klauteren om haar voort te bewegen en probeert ze letterlijk op ons omhoog te klimmen. Voor de stevigheid in haar benen is het alvast goed, want zo leert ze meer en meer druk op haar benen uit te oefenen en leert ze ook haar handen gebruiken om haar ergens aan vast te houden. Aan zich echt rechttrekken is ze nog niet aan toe, maar dat hoeft ook niet, ieder kind ontwikkelt op zijn/haar eigen tempo. Ook op haar speelmat en in haar park beweegt ze alsmaar meer en probeert ze nieuwe dingen uit. Zo leuk om te zien!

We merken dat het “speldjes-in-haar-prot-fenomeen” vooral voorkomt als ze moe begint te worden. Dan komt haar eigen willetje ook meer naar boven: als ze op haar benen wil staan, wil ze op haar benen staan. Een andere houding is dan in haar ogen niet goed en dan begint ze te kreften en uiteindelijk te wenen. We proberen nu al consequent te reageren op haar protest door te benoemen wat we willen dat ze doet en te zeggen wat ze niet mag doen en hierbij effectief “neen” te zeggen. Soms heb ik het idee dat het helpt en dat ze kalmeert, maar af en toe gaat het volledig de mist in. Dan is het enige wat helpt haar tut.

Hetzelfde fenomeen merk ik ook sterk bij het verschonen. Als ze moe is, luistert ze niet zoals anders en ook al zeggen we dan dat ze moet blijven liggen, toch draait ze haar op haar buik of als we haar verbieden bepaalde dingen vast te pakken, doet ze het toch. Wanneer Lenne niet moe is, heb ik de indruk dat ze een stuk beter luistert. We echten erg veel belang aan het feit om nu al grenzen aan te geven en consequent te reageren op haar gedrag, moe of niet. Ze weet goed genoeg wat die “neen” betekent, maar weigert soms te luisteren en tast verder de grenzen af.

Ik vind het vooral leuk om haar bezig te zien, om te zien hoe ze alsmaar meer bijleert en ook alsmaar meer een eigen wil ontwikkelt. Toch is het langs de andere kant moeilijk, want nu merk je wel dat het kleine baby’tje een klein meisje aan het worden is en dat je als ouder nu al grenzen moet stellen en duidelijk moet maken wat voor jou wel of niet kan. Ook is het niet altijd evident om haar te kalmeren wanneer ze even over haar toeren gaat omdat ze eigenlijk zou moeten slapen. Gelukkig biedt haar tutje troost op deze momenten.

Had jouw kind ook zo’n periode dat het niet meer wou stilzitten als hij/zij moe werd? Hoe reageerde je daar op?

Kirsten X

Advertenties

One thought on “Moe = speldjes in de prot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s